Paspoort-gate


Nadat we vier weken geleden een visum aanvroegen bij de Mozambikaanse ambassade in Brussel werden onze paspoorten netjes aangetekend teruggestuurd. Het pakje bleek bij aankomst in Nederland echter geadresseerd aan een verkeerd (onbestaand) huisnummer en ging daarom retour afzender. 


We hadden al helemaal gepland om afgelopen dinsdag naar Brussel te rijden, maar helaas, er ging ook bij het distributiecentrum in Brussel iets mis waardoor het pakje toch wéér terug werd gestuurd naar Nederland. 

Drama, zeg ik. Foutje, zegt bpost, die nu niets meer kunnen doen omdat het pakje weer in Nederland is.


Bellen met bpost en bellen met PostNL, maar hoe vriendelijk ze ook zijn, er lijkt niemand te zijn die het pakje uit zijn oneindig drama kan bevrijden. 

Simpel op te lossen zou je denken, maar nee, je ergste nachtmerrie; de geautomatiseerde postverwerking. 
Wie gaat er daadwerkelijk met z'n handen in een grote bak met poststukken zoeken naar die ene envelop? 
Ja ik! Maar da's helaas niet mogelijk. Dus we moeten afwachten en vooral heel vaak bellen met PostNL.


Elke vijf minuten bekijken we de status van het pakketje, alsof deze nu ineens wel bij ons bezorgd gaat worden. Het pakje is weer in Rotterdam aangekomen en vertrekt voor de tweede keer naar Amsterdam. 


De tijd gaat maar langzaam voorbij en ondertussen winnen we wat informatie in over het aanvragen van een noodpaspoort. Omdat we al lang van te voren een afspraak hebben gemaakt bij de gemeente om ons uit te schrijven uit de GBA hebben besloten toch naar de afspraak te gaan. In een soort vlaag van verstandsverbijstering schrijven we ons uit de gemeentelijke basis administratie terwijl we niet eens weg kunnen. 

We vragen daarna voorzichtig aan de ambtenaar hoe dat nu precies zit met een nieuw paspoort (uitstekende volgorde ook). De dame in kwestie vertelt ons dat we een 2e paspoort met spoed kunnen aanvragen. Uiterlijk donderdagochtend. Pff iets van opluchting, geen visa maar dan kunnen we in elk geval weg. We moeten dan een bewijs hebben dat onze paspoorten niet vermist zijn, een verklaring van de ambassade dat ze daar liggen. Dat kan nog lastig worden.


We hebben al een aantal maal telefonisch contact gehad met PostNL en uit wanhoop neem ik ook maar contact met ze op via Facebook. 

Ik leg uit waar het om gaat en gelukkig wordt onze zaak wordt met spoed door het onderzoeksteam opgepakt. Ik moet het pakje volledig van binnen en buiten omschrijven en geef ons huidige tijdelijke adres door. Ze bellen flink rond naar verschillende depots en doen ontzettend hun best om ons zo snel mogelijk met onze paspoorten te herenigen. 


We wachten nog één dag af...

Het is inmiddels woensdagochtend twee dagen voor ons vertrek. We voeren nogmaals de traceercode in, ditmaal in combinatie met de postcode van ons logeeradres en JA! WOW! Hij staat er op... vanmiddag tussen 14:30 en 16:30! 

We durven het gewoon bijna niet te geloven... zal het echt?

Even later word ik gebeld door PostNL dat ze er lang mee bezig zijn geweest en dat het pakje inmiddels met de bezorger mee is. WAAHAHAAA!!!


Met kloppend hart wachten de bij de deur en kijken elke vijf minuten uit het raam tot we 'm zien, de witte bus van PostNL. De tijd verstrijkt tergend langzaam, iedere bus die ook maar een beetje wit is maakt ons alert en ook zien we een auto voorbij rijden met een witte envelop op de passagiersstoel en een postbode met een witte envelop. Ik word gek!

Net tegen half vijf gaat dan eindelijk de bel. Met een grote glimlach tekenen we voor de envelop en binnen no-time hebben we 'm open gescheurd: JAAAA!!!! Ladies and gentlemen, we've got em! 


Dankzij het geweldig optreden van PostNL kunnen we een hele hoop ellende overslaan en gaan we overmorgen gewoon met ons paspoort én visa beginnen aan onze droomreis!!


Write a comment

Comments: 4
 • #1

  Piet van der Laan (Wednesday, 29 March 2017 17:55)

  Pfoe hee. Ik heb helemaal meegeleefd met jullie. Blij voor jullie uiteraard volg ik jullie!!
  Gefeliciteerd en safe travels!!

 • #2

  Ilse (Wednesday, 29 March 2017 21:37)

  Oooooooh jongens wat maken jullie het toch spannend voor vertrek..pffff! Wat een opluchting moet dit nu zijn, heerlijk!

 • #3

  Hanneke van de Pol (Thursday, 30 March 2017 11:11)

  Joehoeeee, wat fijn. Wens jullie een fantastische reis en hoop dat jullie foto's en verhalen blijven posten. Ik lees ze namelijk met erg veel plezier. Dikke kus en zwaai, zwaai!

 • #4

  G van pareren (Friday, 31 March 2017 17:19)

  Geweldige hulp van PostNL , klasse!
  Gelukkig een goed begin van de wereldreis en als dit het enige is op de komende tijd , mag je je handen dicht knijpen pffffff!
  Liefs en een hele prachtige reis!


-