De kunst van het weglaten


 

De vrijheid van licht reizen is ongekend, je schouders en rug voelen het verschil direct en je humeur doet vrolijk mee. De keuze voor een eventueel grotere backpack brengt je al snel in de verleiding om meer mee te nemen, terwijl je er onderweg altijd achter komt dat je wederom weer veel te veel bij je hebt. Je kunt er natuurlijk voor kiezen de helft van je garderobe achter te laten bij dat schattige gezinnetje in dat leuke dorpje, maar het begint natuurlijk allemaal bij je kledingkast, KIEZEN. Wees streng, denk multifunctioneel en licht van gewicht. Maak een stapeltje onmisbaar en een stapeltje wat eventueel ook mee mag als je ruimte over hebt. Onderweg ga je de meeste kleding en spulletjes écht niet missen. 

 

 

Ja heel leuk allemaal, maar hoe kies je?

 

Je kast hangt vol met mooie kleding die je het liefst allemaal meeneemt. Het hangt natuurlijk enorm af van welke landen je bezoekt en het doel van je reis, maar voor het gemak gaan we even uit van onze eigen situatie.

Kies kledingsets uit die je in vijf dagen kunt dragen. Bij mooi weer én bij slecht weer en wat ook nog te combineren is met elkaar. Neem niet je lievelingskleding mee maar wel dat wat écht lekker zit en je ook goed staat. Kleding in lichte sneldrogende stofjes zodat je ze gemakkelijk zelf kunt wassen. We nemen ook iets mee wat redelijk door kan gaan voor netjes. Gaan we eens ergens eten of komen op een plek waar we ons een keer niet zo shabby willen voelen dan is dit überprettig. Hou in gedachten dat je bijna overal alles kunt kopen en dat kleding in sommige landen echt heel goedkoop is. Kleding die je verwacht dagelijks te dragen wil je misschien ook eens vervangen voor een ander kleurtje of iets zonder gaten ;-) We verwachten echt niet 1,5 jaar dagelijks in het zelfde shirt rond te lopen. 

 

 

Bij veel luchtvaartmaatschappijen kun je je tas meenemen als handbagage, mits hij de juiste afmetingen heeft uiteraard. Het handbagage gewicht loopt bij luchtvaartmaatschappijen uiteen van 6 kilo tot boven de 10 kilo. Hiermee weet je zeker dat je tas met je meereist, dat er geen gekke dingen mee gebeuren en het bespaard je soms een hoop geld. Die magische 10 kilo grens is ook voor je lichaam belangrijk om in de gaten te houden, met 10 kilo kun je nog best een stuk lopen en die tas til je zelf gemakkelijk boven je hoofd.

 

Tel het gewicht van al die kleine lichte spulletjes maar eens bij elkaar op en kijk wat het daadwerkelijk scheelt als je het een en ander thuis laat. Die Lonely Planets en leesboeken zijn ook verkrijgbaar op iPad of e-reader en dat scheelt toch zo een kilo of twee. Maak een nuchtere paklijst en bedenk goed dat je spullen die je heel af en toe eens 'n keer gaat gebruiken misschien maar helemaal niet mee moet nemen. De meest essentiële artikelen kun je over het algemeen overal ter wereld kopen. Die goedgevulde toilettas met voorraad cremetjes, gel en haarmaskers weegt vaak wel een kilo of meer.

Ook reisklamboes zijn zwaar overgewaardeerd. Je loopt er mee rond te sjouwen en vervolgens heb je 'm nooit nodig, want daar waar je er een nodig hebt, hangt er al een. Eigenlijk hebben we er nog nooit een gemist. Lekkere dikke badhanddoeken ruil je in voor een lichte grote sporthanddoek en niet geheel onbelangrijk: de sarong! De sarong is a girls best friend, een rokje, hoofddoek, omslagdoek, kleedhokje, mitella, picknickkleedje of sjaal.

De powerbank, het infuus voor al je apparaten, een superaccu waar je alles mee kunt opladen: je camera, telefoon, ipad, e-reader, go-pro enz... voor ons onmisbaar. We hebben er dan ook ieder eentje. Kies voor een powerbank van minimaal 7000 mAh, dan kun er er ook echt wat mee. Gewicht is hierin uiteraard ook van belang, uiteenlopend tussen 150 en 500 gram kies je natuurlijk de lichtste. 

 

Ja maar wat als...

 

Het is de natuur van de mensch; wat als er iets gebeurt dat ik niet had voorzien. Je kunt je onmogelijk indekken tegen alle ongemakken. Je kiest, wil je de luxe zoals je die thuis gewend bent, dan is licht reizen misschien niets voor jou. Zoek je avontuur en vind je een beetje buiten je comfortzone wel spannend? Laat dan dat extra paar schoenen, reserve kleding, sloffen, overdaad aan verzorgingsproducten, je favoriete spijkerbroek, je fohn en je stijltang (nee, gewoon NEE) gewoon lekker thuis. 

 

Happy travels!

 

Nog 20 dagen.

 

Write a comment

Comments: 0

-