Het (ver)zekere voor het onzekere


Uiteraard willen we tijdens ons verblijf in het buitenland, en eventueel bij vroegtijdige terugkeer in Nederland door bijvoorbeeld een ziekte, wel kunnen vertrouwen op een goede reisverzekering. Uit ervaring weten we dat je zomaar ineens in een buitenlands ziekenhuis terecht kunt komen... ;-)

 

Je kunt helaas niet zomaar gebruikmaken van je doorlopende reisverzekering, hiervoor geldt namelijk een maximum van aaneengesloten 60 of soms 90 dagen in het buitenland. Dat wil zeggen dat je bij het indienen van een claim moet kunnen aantonen wanneer je in Nederland bent geweest. Deze periode kun je bij sommige aanbieders verlengen tot maximaal 365 dagen, hierbij geldt overigens wel dat je je zorgverzekering in Nederland blijft aanhouden. 

Voor ons is dit niet interessant, dus hebben we een 'wereldreisverzekering' nodig. Je betaalt er een hoop voor, maar dan heb je ook wat. En uiteindelijk is het nog altijd goedkoper dan je zorgverzekering aanhouden.

 

Er zijn een aantal grote organisaties die iets dergelijks aanbieden:

 

Optie A. 'JoHo Special Isis', klinkt al lekker veilig. Deze verzekering valt na het screenen van de algemene voorwaarden echter direct af vanwege leeftijdsdiscriminatie waardoor Jos vanaf volgend jaar niet meer volledig verzekerd zou zijn. Hij zou dan toch zijn basisverzekering in Nederland moeten aanhouden om ook in het buitenland verzekerd te kunnen zijn voor medische kosten. Kennelijk ben je vanaf 55 jaar een te groot risico. Nouja, is dat überhaupt wel legaal?! Poeh dan maar niet... 

 

Next: 

 

Optie B. 'OOM tijdelijk in het buitenland', ziet er overzichtelijk uit. Je kunt ook online lekker aan- en uitklikken wat je wel of niet wil meeverzekeren. Ik vink het een en ander aan, vrij basic maar wel dat de verzekering vergelijkbaar is met de andere aanbieders. WOW! Ka-ching! Veel te duur. Ik kom voor Jos op een maandelijkse premie van €285,- alleen al voor ziektekosten… kennelijk zijn bij OOM mensen boven de 49 jaar ook altijd ziek, zwak en misselijk want alleen het duurdere ziektekosten-onderdeel is beschikbaar. 

Nah, dat kan niet goed zijn. Check-check dubbelcheck, maar toch echt. Voor een vergelijkbare verzekering als de andere aanbieders betalen we samen €498,- per maand. HAHAHA, die zijn gek!

 

En doorrrr...

 

Optie C. 'Allianz Globetrotter', yeah dit moet ‘m worden. Volgens de site zijn ze ook nog eens zeer goed beoordeeld dus dat zullen we eens even nader onderzoeken. We zien direct dat we niet worden gediscrimineerd, check, maar als we de algemene voorwaarden scannen op andere opvallende zaakjes stuiten we al direct op een zorgwekkend zinnetje: 

 

‘Wij verzekeren alleen inwoners van Nederland. Dat houdt in dat je tijdens de looptijd van de verzekering(en): ingeschreven staat in een Nederlands Bevolkingsregister en daadwerkelijk in Nederland woont.’

 

Hmmm… de tegenstrijdigheid, hoe is het mogelijk. Je kunt tijdens het berekenen van je premie online kiezen voor een aanvullende verzekering waar bij staat ‘als je in Nederland geen basisverzekering hebt’. Die basisverzekering is verplicht wanneer je ingeschreven staat in het bevolkingsregister, dus dit spreekt elkaar een pietsie tegen. Snap je 'm nog?

 

Ik bel maar eens even met Allianz en de dame aan de telefoon doet goed haar best om uit te leggen hoe het werkelijk in elkaar zit. 'Ach' zegt ze, 'hier wordt zo vaak over gebeld. Daarmee wordt bedoeld dat je de verzekering niet kunt afsluiten als je geen ingezetene van Nederland bent. Met de Globetrotter verzekering ben je gewoon verzekerd, dat verzeker ik je.'

Haha leuk woordgrapje mevrouw, maar alle gekheid op een stokje, 'dat wat u daar zegt... dat staat er niet.'

Ik ben op dreef dus ga toch nog even verder: 'de algemene voorwaarden zijn leidend dus ik neem aan dat het is hoe het er staat en dat daar niet iets anders mee bedoeld wordt. Waarom zou je anders die voorwaarde niet anders omschrijven als er zo vaak over gebeld wordt?' *zucht*

Dit is iets te veel informatie voor de dame aan de telefoon dus ik besluit er maar een mailtje aan te wagen.

Na enkele dagen ontvangen we het verlossende antwoord, 'de Globetrotter Verzekering is ons enige product waarvoor het niet nodig is dat je tijdens de reis bent ingeschreven in Nederland.'

Joh... mooi, daar houden we het bij, dit wordt 'm!

 

Online kun je het pakket samenstellen door diverse onderdelen toe te voegen. We klikken en schuiven wat tot we de juiste combinatie hebben gevonden. Voor zo'n €50,- per persoon per maand hebben we een compleet cadeaupapiertje plus veiligheidsstrikje om onze wereldreis!

 

Het is even een uitzoekwerkje, maar dan heb je ook wat. Alles wat ons nu nog rest is aftellen.

 

Nog 44 nachtjes slapen...

Write a comment

Comments: 0

-