De grote SM show


Zodra je je gaat verdiepen in de wereld van reizigers op internet, ontdek je dat je lang niet de enige bent die hun unieke grote reis van z’n leven gaat maken. Duizenden Nederlandse dames, heren, stelletjes en gezinnen gingen ons voor en delen hun foto’s, blogs en vlogs. Social media staat werkelijk vol met reizigers, nomaden, wanderers, travellers, backpackers, luxebeestjes en levensgenieters. 

 

Zo’n wereldreis dat doet iets met je, (ja duh, hoor ik je denken) nee echt! Het geeft je zo’n positief gevoel dat de drang om te willen delen met je medemens onweerstaanbaar wordt. Ik ben een wereldverbeteraar… - opdat iedereen maar zo gelukkig mag zijn als ik! - We willen gewoon onze mooie avonturen delen!

 

Dusss… we hebben een leuke Facebook pagina, toen kwam er een supertoffe website… op Instagram kun je vooral makkelijk je leuke kiekjes showen, dus ja dat dan ook. Dan heb je YouTube voor die toffe filmpes en Twitter en hmmm misschien moeten we ook een nieuwsbrief versturen per mail, voor de thuisblijvers die geen social media drang hebben. En wanneer je denkt dat je alles hebt gehad, krijg je het misschien wel belangrijkste euvel: de taal. We gaan de wereld over, dan zou het op zich leuk zijn als mensen die we overal ontmoeten ons ook kunnen volgen. Tsja, dus Engels dan? Maar dan kunnen onze ouders het niet meer lezen. En ja, wie is er nou belangrijker? 

 

Al snel ontdekken we dat er een hele andere wereld schuilgaat in de Social Media; de SM wereld. Je moet een beetje van pijn houden en vooral lekker om je heen meppen om te kunnen overleven. Slaan of geslagen worden…

 

We laten het even op ons inweken en gaan door naar het volgende pijnpuntje: algoritme.

 

Algoritme betekent eigenlijk ‘om door middel van het verzamelen van gegevens een bepaald doel te bereiken’. Sites als Facebook maken gretig gebruik van algoritmes, ze verzamelen alles wat je doet en houden precies bij waar jij naar kijkt zodat ze je passende informatie kunnen aanbieden. Dat resulteert er bijvoorbeeld in dat niet alle Facebookposts op volgorde van tijd worden getoond, nope, de posts worden alleen getoond als uit jouw internetgedrag blijkt dat je hierin geïnteresseerd bent. Oftewel, het doel van Facebook is niet persé hetzelfde als dat van jou. Bezoekt jouw publiek weinig pagina’s die met reizen te maken hebben, dan zal je reisblog minder snel in het nieuwsoverzicht van je volgers verschijnen, ook al hebben ze jouw pagina driedubbel geliked. Triest but true. 

 

Om ons daar (heel heel heel erg) bewust van te maken biedt Facebook overal waar je kijkt adverteermogelijkheden aan. Voor een paar euro heb je al wat. Je post wordt niet meer gemist en je vergroot je publiek, zegt Facebook, nou klinkt ideaal! Die paar euro, why not. Het sluipt er heel sneaky in, maar zodra je er in mee gaat, slurpt het je op. Je betaalt dus eigenlijk (aan Facebook) om het Facebook algoritme tegen te gaan. Wacht WAT? Facebook zou ONS moeten betalen omdat wij tenminste iets positiefs te melden hebben, HA! Hmm.

 

Dat betalen, daar doen we niet aan, maar hoe doen die andere reizigers met duizenden volgers dat dan? Als je op Instagram kijkt, zie je simpele accounts met tienduizenden volgers en niet persé geweldige foto’s. Voor echt veel volgers moet je echt veel moeite doen. Genieten ze nog wel van hun reis?! Of zijn het gekochte volgers…


Het aantal volgers is erg belangrijk. Zo belangrijk dat veel (reis-)accounts je lokken en zodra jij ze volgt ‘ontvolgen’ ze jou meteen weer. Ze hebben dan zelf een heleboel volgers, (lees: populair) maar volgen zelf zo min mogelijk accounts. Om van te huilen, maar kennelijk wel heel belangrijk voor je status op SM. Accounts met veel volgers krijgen veel aandacht en zullen eerder verschijnen in een overzicht. Als kleine gebruiker maak je dus eigenlijk geen schijn van kans, tenzij je het spelletje meespeelt. Wat een klucht. We zijn nog niet eens weg of het hangt me nu de keel al uit.

Afgezien van dat we al superleuke medereizigers hebben gevonden waar we ook weer hele toffe nieuwe ideeën door krijgen, leuke reacties krijgen van mensen om ons heen, blijft de vraag: is er nog iets echt aan Social Media?

 

Het is een hele hoop om over na te denken, als je bedenkt dat je eigenlijk alleen maar je leuke kiekjes en je reisverhaal met mensen wil delen. We moeten keuzes maken en het belangrijkste is dat we ons niet laten opslurpen door deze SM show. We blijven bij ons doel: wij maken een fantastische reis en iedereen die dat wil mag daarvan meegenieten. Amen.

 

Nog 53 dagen…

Write a comment

Comments: 2
 • #1

  pietvanderlaan@hotmail.com (Tuesday, 07 February 2017 19:02)

  Dame en heer, Patricia en Jos,
  Jullie volg ik omdat ik via IG al een plezierig contact heb. Jullie volg ik omdat ik al heel lang een verwoed reiziger ben. Jullie volg ik omdat jullie zo'n superreis gaan maken. Jaloers wil ik niet zijn. Ik ben nooit verder gekomen dan 10 weken op reis. Maar zou echt een lange reis willen maken zoals jullie gaan maken. En ik ga gewoon megenieten, alsof ik mee reis. En het verdere van de social media?
  Ach ik heb jullie zo leren "kennen". Ik ga jullie niet ontvolgen. Ik blijf jullie volgen. En aan de hype van massa volgers... Ja, stiekum doe ik een beetje mee. Liken en geliked worden. Ook ik vind het leuk om gevolg dte worden. Maar dan door mensen als jullie. And do what you want to do! English or Dutch, do as you like. Ga genieten en no worries over de SM. Jullie gaan vast ontzettend populair worden..
  En wie weet waar ik jullie ooit nog tegenkom op de wereld!
  Enjoy, geniet!

  Groeten,
  Piet

 • #2

  Martin Toet - indenvreemde.nl (Monday, 03 April 2017 03:24)

  Voor mij ook helemaal nieuw, de Social Media wereld. Ik volg jullie omdat ik heel benieuwd ben naar jullie reis en ervaringen. Heel veel plezier!

  Ik blog sinds kort over mijn reizen op Indenvreemde.nl...leuk als je een keer een kijkje neemt, maar voel je niet verplicht om terug te volgen!


-