Laagjes laagjes laagjes


Het is misschien wat vroeg, maar we zijn al uitgebreid aan het bedenken wat we mee zullen nemen op onze lange reis. Dat lijkt heel lastig, en ja… dat is het ook. We hebben een streefgewicht van 9 kilo en willen vooral niet te veel onnodige ‘wat als’ troep meenemen. We willen het niet koud hebben, goed kunnen hiken en mooie foto’s kunnen maken. Warme kleding, wandelschoenen en spiegelreflexcamera gaan dus zeker mee. 

Hoe gaan we dat oplossen met die dikke truien? Tijdens onze vakanties nemen we vaak niet meer mee dan 6,5 kilo, dus nu 9 kilo is al luxe. De warme kleding laten we dan grotendeels thuis. Zwembroek en creditcard is voldoende toch, ghehehe...

Merinoschaap met één laagje... 😉
Merinoschaap met één laagje... 😉

 

Nee dit is wel andere koek, alle seizoenen... We besluiten onze grote vriend Google te raadplegen en hoe meer we lezen over kleding op reis hoe meer we in laagjes gaan denken. It’s all about the layers. 

Ik leg het je uit, de laagjes hebben allemaal hun eigen eigenschappen die in combinatie extra tot hun recht komen. Tussen al die laagjes vormt zich een laagje lucht, dat zorgt er weer voor dat je huid lekker geïsoleerd wordt, vocht kan afvoeren én kan ademen. Jaja daar zijn allerlei interessante studies aan vooraf gegaan.

 

We beginnen met de onderlaag, een dunne zachte stof die lekker aanvoelt op je huid. Deze laag moet het vocht zoveel mogelijk afvoeren naar de volgende laag, zodat je huid droog blijft. Een combinatie van bijvoorbeeld merinowol met een kunstvezel is een goede keuze. Merinoshirts met lange mouwen dus, check!

 

Verder hebben we de tussenlaag die ervoor zorgt dat het vocht verder afgevoerd wordt naar buiten en dat je lichaamswarmte juist bij je blijft. Door deze laag vormt zich een laagje lucht waardoor het effect van de lagen samen versterkt wordt. Een ademende stof die ook nog eens lekker warm is. Polyester microfleece is hiervoor zeer geschikt. We hebben twee fijn geweven fleecevesten op ons lijstje staan, dus check!

 

Dan hebben we, afgezien van meerdere te combineren tussenlagen, een buitenlaag. De buitenlaag beschermt je tegen de invloeden van buitenaf. Kou, wind en regen laten we buiten onze comfortzone. Een multifunktionele regenjas en tevens windstopper die ook nog eens het vocht van binnen naar buiten kan brengen? Deze held hebben we. En hij is nog superlicht ook! Dubbelcheck!

 

Merino is mijn favoriet. Het is licht en snel droog, het kriebelt niet en het voelt lekker zacht op je huid. Helaas is merino vrij prijzig, maar het blijft ook heel lang mooi. Een investering dus.

Katoen daarentegen is goedkoop en verkrijgbaar in alle soorten en maten, het ademt heerlijk en is lekker naturel, maar het is wel net een spons, je zweet blijft erin hangen en na het wassen zal het wat langer duren voor het droog is. Daarnaast is het een stuk zwaarder, dus minder geschikt voor light-travelers.

 

Nou, we zijn al een heel eind. We hebben onze kleding al zo goed als bij elkaar gespaard, de beste stofjes en goed te combineren laagjes. Nu de rest nog. Pakzakken! 

Pakzakken oftewel packingcubes zijn een fantastische uitvinding om al die leuke laagjes netjes in op te bergen. De kunt deze kubusvormige zakken vullen met de strak opgerolde kleding en afsluiten met een rits zodat je in de backpack meteen goed overzicht hebt van welke kleding waar zit. Onmisbaar voor de overgeorganiseerden onder ons! 

 

 

Nou-ehhh... onderdeel kleding = compleet! What's next?

Write a comment

Comments: 1
  • #1

    Yvonne (Thursday, 01 December 2016 21:29)

    Inderdaad, laagjes zijn echt handig! En als we kijken hoe vaak we het echt dikke fleecevest/windstopper nou aan hebben gehad.... amper. Maar die paar keer dat we 'm aanhadden waren we dan wel extreem blij dattie mee was. :) Leuke reis hebben jullie in 't verschiet. Spannend!


-