Preventief ontzorgen


Wanneer je langer dan 8 maanden naar het buitenland vertrekt ben je verplicht je uit te schrijven bij de gemeentelijke basisadministratie, de 'basisregistratie personen'.

In eerste instantie best een eng idee, ben je hier eigenlijk nog wel welkom als je na lange tijd weer terug komt? Ben je nog wel een volwaardige Nederlander... wat een gedoe. Kunnen we niet gewoon even anderhalf jaar sjoemelen, doen we wel alsof we hier nog wonen. Niets aan het handje.

Helaas staan er van die vervelende boetes tegenover sjoemelen en zijn de controles bij verdenking van langdurig verblijf in het buitenland uiterst grondig. Die ellende willen we natuurlijk ook niet.


Na een 'anoniem' telefoongesprekje met de gemeente zijn we al snel aan het idee gewend, je persoonsgegevens worden verhuisd naar een ander register maar worden wel gewoon bewaard. 'We zijn echt niet de eersten die zich uitschrijven'.

We ontdekken ook dat er toch nog wel wat meer bij komt kijken. Als gevolg van je uitschrijving uit het basisregister wordt je AOW voor elk uitgeschreven jaar met 2% gekort. Hmmmpff... compensatie voor de gemiste belasting-inning zeker. 

Ook mag je tijdens je uitschrijving niet stemmen en je eventuele inschrijving voor een huurwoning komt in veel gevallen te vervallen. Aan de andere kant ben je niet meer basisverzekeringsplichtig en kun je bij sommige zorgverzekeraars je basisverzekering opzeggen voor de periode dat je in het buitenland verblijft. Dat scheelt een bak met centen, in ons geval zo'n 2500 eurootjes waar we hele leuke andere dingen mee kunnen doen. 

Nauwkeurig zetten we alle voors en tegens op een rijtje en maken de balans op. Mwoah, eigenlijk best aantrekkelijk, dat uitschrijven.

 

Die zorgverzekering stopzetten blijkt in de praktijk nog wel een dingetje, want of je je daadwerkelijk kunt uitschrijven schijnt te verschillen per verzekeraar. Het loont dus, zeker zo tegen het einde van het jaar, om daar goed naar te kijken als je dit soort reisplannen hebt. Aangezien het zorgverzekering-switch-moment alweer in zicht is, zijn wij blij dat we hier nu al mee zijn begonnen. 

Wij zijn beiden verzekerd bij CZ, waar volgens de algemene voorwaarden geldt: als je langer dan een jaar naar het buitenland gaat als 'backpacker' (dus zonder vast adres), dan mag je je zorgverzekering stopzetten. Yay! Ka-chingggg!

 

Hoewel we ons pas enkele dagen voor vertrek uit de gemeentelijke basisadministratie kunnen uitschrijven, besluiten we onze zorgverzekeraar alvast in een lief briefje te verzoeken de verzekering per 1 april te beëindigen. Stel dat we om een of andere reden een negatief antwoord krijgen kunnen we altijd nog naar een andere verzekeraar overstappen waarbij dat wel kan. Sjeemig hoe briljant!

Onze achterdocht blijkt natuurlijk nergens voor nodig, want enkele dagen later ontvangen we het verlossende antwoord: 'uw zorgverzekering wordt per 1 april 2017 stopgezet'. Wow, wat een raar idee. Wel weer een zorg minder!

 

 

Nog 134 dagen...

Write a comment

Comments: 0

-