Prik mij maar lek!


Daar zijn ze dan, 408 Malarone tabletten voor een Malariavrije wereldreis!

 

Lekker op tijd zou je zeggen. Jaaaa... dat was misschien ook niet zo slim.

Vorige week hebben we onze vaccinaties ontvangen en besloten ook maar gelijk de Malariatabletten te bestellen. 

Nadat ik eindelijk onze vaccinatieboekjes had gevonden spraken we af met Thuisvaccinatie op vrijdagmiddag tussen 14:00 en 18:00. Hartstikke handig in je eigen huis, maar da's vragen om problemen natuurlijk op zo'n tijdstip. 

En jawel onze gebeden werden verhoord, de prikdame belt ons na een lange middag wachten om vijf voor zes op dat ze in de file staat. Zucht... nouja, wachten dan maar weer. 

Als ze uiteindelijk om kwart voor zeven is aangekomen blijkt ze niet alle vaccinaties bij zich te hebben. Hoewel we nooit eerder problemen hebben gehad met Thuisvaccinatie, was dit toch een kleine teleurstelling. 

We worden redelijk pijnloos ingeënt tegen Gele Koorts en daarna stempelt de dame vakkundig in ons boekje dat we deze hebben ontvangen. We zien er op toe dat alles klopt want in veel landen is dit een big deal als je in Afrika bent geweest.


 

Daarna krijgen we een herhaalvaccinatie tegen DTP, die zou volgend jaar verlopen. Verder krijgen we advies over allerlei enge infectieziekten en met name het bespreken van de Malariapreventie neemt best wat tijd in beslag. 

Met wat nattevingerwerk rekenen we uit dat we totaal zo'n 175 dagen in Malariagebieden zullen verblijven en krijgen de keuze tussen de middelen Lariam en Malarone. 

Lariam slik je eens per week, je begint drie weken van te voren en blijft na het verlaten van het gebied nog vier weken doorslikken. Lariam staat bekend om de heftige bijwerkingen zoals hallucinaties, nachtmerries en duizelingen. Hmm, klinkt aantrekkelijk, nu al zin in.

Malarone daarentegen geeft nagenoeg geen bijwerkingen, moet wel dagelijks geslikt worden, maar je kunt er een dag van te voren mee beginnen en stopt een week na het verlaten van het Malariagebied. Veel flexibeler dus! 

Voor de zekerheid nemen we wel even contact op met onze zorgverzekeraar, de Malaronepillen kosten €2,30 per stuk dus in deze aantallen is toestemming vragen geen tijdverspilling. We krijgen groen licht en bestellen voor een klein fortuin aan tabletten. 

Enkele dagen later ontvangen we een doosje met totaal 408 pillen. Pfoeh, best een flink pak eigenlijk. Twijfelachtig proberen we ons een plekje in onze veel te volle backpack te visualiseren, maar als we alle strips uit de doosjes hebben gehaald zien we dat het allemaal wel meevalt. Een pakketje zo groot als een kuipje boter, we'll survive. We overwogen nog even om de pillen uit de strips te halen en in een potje te doen, maar omdat dit misschien wat nare situaties bij de douane kan veroorzaken doen we dat toch maar niet. 

 

Dan ineens valt m'n oog op de houdbaarheidsdatum... maar wacht even, dan zijn we nog helemaal niet terug! Wat een klucht. De tabletten zijn houdbaar tot begin 2018, dan hebben we nog minimaal een half jaar te gaan... zucht 2.0

 

Ik neem contact op met de apotheek en joh, geen drama, ze doen helemaal niet moeilijk. We mogen een aantal van de strips ruilen tegen tabletten met een langere houdbaarheidsdatum. 

 

Pfoeh, nu alleen nog even een nieuwe afspraak voor onze vergeten vaccinatie en dan zijn we er klaar voor! 

Of nouja, een stapje verder. 

 

 

Nog 150 nachtjes slapen... 

Write a comment

Comments: 0

-