De vestzak-broekzak ticket


Hoog op m'n lijstje: de Filipijnen. Al enige tijd waren we op diverse sites vliegtickets aan het speuren. Amsterdam-Manila, Amsterdam-Cebu, Amsterdam-Kuala Lumpur, Düsseldorf-Manila, enz... onze voorkeur ging uit naar KLM. We hebben vaak met KLM gevlogen en de laatste keer naar Thailand zijn we vreemd gegaan met Malaysia Airlines. De teleurstelling was zo groot, dat we zworen nooit meer af te wijken van KLM, of nouja, in elk geval nooit meer met Malaysia Airlines te vliegen. Dus KLM zou het worden. Ik maakte een lijstje met alle data, prijzen en routes zodat ik op papier een beter overzicht had. De prijzen waren gunstig voor vrijwel alle data. 

Spannend, nu alleen nog even wachten op m'n nieuwe paspoort. Vrijdags haalde ik snel m'n superdikke paspoort met maarliefst 32 extra bladzijdes op (jaja, vooruitdenkend aan onze wereldreis) en zou meteen de tickets gaan boeken.
Daar zat ik, met m'n laptop klaar voor de start. Jos had me een link doorgestuurd van een 5-daagse actie bij KLM, dus hoopvol checkte ik wederom de prijzen. Helaas behoorde onze bestemming niet tot de actie dus lichtelijk beteuterd maar vol goede hoop zocht ik de juiste data en tijden erbij. Maar wat schetst mijn verbazing... alle tickets naar Manila zijn ineens €200,- (!) duurder geworden. Alle maanden, alle dagen en alle tijden. Wat een slecht verhaal.
De actie riekte aan alle kanten naar een vestzak-broekzak tactiek, dus ik dacht, dit moet ik even bij KLM melden. Teleurgesteld reageerde ik op Facebook op de melding van de actie. Binnen niet al te lange tijd ontving ik netjes van KLM een reactie: 
"Tarieven zijn gebaseerd op een groot aantal factoren, en de feitelijke ticketprijzen zijn afhankelijk van de beschikbaarheid, vraag en aanbod, concurrentie en het niveau van comfort en flexibiliteit die je kiest. De ticketprijzen kunnen dagelijks hevig veranderen."
Ik was even stil. Zou iemand hier nou in trappen? Om te huilen zo'n reactie...
Wijslijk hield ik me in en reageerde niet meteen. Knap Patries!
Met een dubieus gevoel besloten we toch te wachten met boeken tot na de 5-daagse, gewoon om te zien of we gelijk zouden krijgen. En jawel, enkele dagen later waren de ticketprijzen weer gezakt naar het oude niveau. 
Ik maakte een schreenshot van het maandenoverzicht met verschillende prijzen en confronteerde KLM hiermee. Ik dacht A-HA! Nu heb ik jullie! Binnen no time een reactie terug: 
"Beste Patricia, de prijzen variëren inderdaad. Dit komt door onder andere de populariteit van de vluchten en bepaalde data in combinatie met de bestemming. We hebben verschillende ticketvoorwaarden, waarbij meer flexibiliteit staat voor een hogere prijs. Als bepaalde ticketvoorwaarden of prijzen erg populair zijn bij passagiers, zullen deze tickets eerder uitverkocht zijn dan andere. En zo komt het onder andere dat de prijzen kunnen verschillen."
Jup. Slap verhaal. 
We besloten maar eens verder te kijken naar andere maatschappijen en konden voor dezelfde data met dezelfde bestemming, tickets boeken bij Emirates. Een overstap in Dubai, de totale vliegtijd is twee uurtjes langer dan met KLM en we besparen bijna €100,- per persoon, die stoppen we zo even van onze broekzak in onze vestzak. Ahoi!

 

Jammer KLM, you loose....

Write a comment

Comments: 0

-